Clever

Títol original 
Clever
Títol en castellà 
Clever

CLEVER - Official Trailer

Estrena a Catalunya
Llengües:
Versió original en castellà

Fitxa tabs

Sinopsi

Clever, instructor d'arts marcials i pare infeliçment divorciat, està obsessionat per pintar uns focs especials al seu cotxe. Per plasmar el seu desig haurà de viatjar a un poble remot on, aparentment, viu l'artista capaç de fer-ho realitat. Personatges excèntrics i misteriosos el rebran per conduir-lo a un destí inesperat. Una aventura solitària i absurda, un home abatut que intenta omplir un buit en la seva vida.

Premis i seleccions
 • Black Movie Film Festival, Suïssa, 2016: premi del jurat de joves adults a la millor pel·lícula

 • Festival Internacional de Chicago, EUA 2016: nominació al premi del públic per la millor pel·lícula

 • Festival Internacional de Chicago, EUA, 2015: nominació al premi del públic per la millor pel·lícula

 • Cine Ceará – Festival Nacional de Cinema, Brasil, 2016: premis a la millor pel·lícula i a la millor banda sonora

 • Festival internacional de Cinema de Santander, Colòmbia, 2016: premi del jurat al millor guió

 • Festival de Cinema de l'Havana, Cuba, 2015: nominació a la millor òpera prima

 • Festival de cinema de l'Havana, Cuba, 2010: nominació al millor guió inèdit

 • Festival Internacional de Cinema Mannheim-Heidelberg, Alemanya, 2015: nominació al gran premi revelació Mannheim-Heidelberg

 • Festival Internacional de Cinema Pusan, Corea, 2015: nominació al premi Busan Bank de l'audiència

 • Festival de Cinema d'Estocolm, Suècia, 2015: nominació al Cavall de Bronze per la millor pel·lícula

 • Festival Internacional de Cinema de Varsòvia, Polònia, 2016: nominació al premi Free Spirit

Crítica

Petita història, pel·lícula gran

Clever acaba de divorciar-se. Menja malament, consumeix massa cocaïna, gairebé no dorm. Però no crida, no plora, no explota. Si la primera vegada que el veiem dins d'un cotxe intenta besar la seva exdona a la força, sis mesos després (després d'una genial el·lipsi), es comporta de manera rígida, manté l'esquena dreta, té el cap pelat i el cos musculós.

El cotxe també ha canviat: la xapa feta malbé ara és vermella i brillant, el tub d'escapament està retallat i els seients són de cuir. Cada dia va al gimnàs i practica arts marcials, com si seguís el consell de "cos sa, ment sana". La vàlvula d'escapament per a la seva tristesa sembla estar en la disciplina, en la cura del cotxe i en el temps que passa amb el seu fill, que descobreix un cotxe personalitzat amb un disseny de flames de foc.

Des d'aquest moment Clever emprèn un viatge a la recerca d'aquest artista cap a Las Palmas, un poble esquerp i solitari el menjar local del qual és el gelat de vi negre. La pel·lícula pren forma de road movie, mentre desfilen personatges excèntrics que van tornant l'ambient cada vegada més surrealista.

Com en el seu film anterior Nunchaku (un migmetratge que no es va estrenar), Federico Borgia i Guillermo Madeiro presenten una història d'amistat i traïció, però amb un envàs que es desenganxa del costumisme i grisor que se li retreu al cinema nacional.

Aquests personatges estan immersos en espais atractius estèticament i narrativament, com el tuning, les arts marcials, el fisicoculturisme, i les mateixes estranyeses d'aquest poble inventat.

Les localitzacions funcionen com un mirall dels estats anímics dels seus personatges: Clever travessa abocadors i construccions a mig fer en zones amb herbes i ferralla. El seu partenaire, Sebastián, llueix com un home temible però el seu esperit infantil es reflecteix en les estrelles que té pintades a les parets de la seva habitació.

Com a Nunchaku, els directors tornen a explorar un tractament de la violència que tal com la filmen és agressiva però simpàtica, perquè els personatges que protagonitzen aquests actes cruels resulten fascinants i estimables.

Com succeeix a les pel·lícules sòlides, totes les àrees funcionen: l'art i l'ambientació tenen un resultat notable, igual que les actuacions (Antonio Osta és una gran sorpresa), i la banda sonora en mans d'Ismael Varela.

La música a Clever és tan valuosa com la seva direcció artística, perquè conjuga totes les seves intencions lúdiques, caòtiques i melodramàtiques.

El muntatge va utilitzar bé la varietat d'idees que aquests cineastes van aplicar en la posada de càmera, que va aprofitar els espais i la corporalitat dels seus actors per fer efectiu el ritme de les escenes i construir enquadraments creatius.

Clever trepitja la masculinitat, eleva l'amistat, es riu de la violència, i porta nova energia al cinema uruguaià.

Mariángel Solomita – Elpaís.com.uy

Sessions programades

dissabte 5 nov. - 22.15
diumenge 13 nov. - 17.30
CineBaix Sala 4
CineBaix Sala 2

Fitxa tècnica

Guió 
Federico Borgia
Guillermo Madeiro
Fotografia 
Ramiro Gonzalez Pampillon
Intèrprets 
Hugo Piccinini
Antonio Osta
Marta Grane
Horacio Camandulle
Nestor Guzzini
Soledad Frugone
Santiago Aguero
Ignacio Mendy
Durada 
83 min
País 
Uruguai
Gènere 
Comèdia
Drama
Música 
Ismael Varela
Secció de La Mostra