Des de l'altra riba

Espanya
2016
52 minuts
Secció de La Mostra: 

El sahrauís fa 40 anys que esperen el referèndum promès per l’ONU que els hauria de permetre autodeterminar-se i acabar amb l’ocupació del Sàhara Occidental per part del Marroc. Tant de temps d’espera ha fet que la majoria de sahrauís vulguin tornar a la guerra per sortir de l’embarrancament. No obstant això, els activistes de la no-violència defensen que, amb la lluita no violenta, estan portant el Marroc a una posició insostenible avui dia. Per als activistes no violents, l’acció no violenta que estan portant a terme els sahrauís fa que la lluita d’aquest poble formi part del món nou que ve i que estiguin construint una societat sana i fonamentada en els drets humans. Enmig d’aquest debat, els periodistes activistes de l’Equip Media intenten explicar al món els abusos que pateixen els sahrauís als Territoris Ocupats i ens faran de conductors de la història.

ESTRENA A CATALUNYA
Llengües:
VO en àrab, espanyol, anglès, francès i català, amb subtítols en català

Argentina
2015
60 min
Secció de La Mostra: 

Abubakar té 46 anys i participa en les zkir, les danses rituals dels sufís txetxens. En cada zkir arriba a un estat d’èxtasi, que li serveix d’exorcisme per alliberar-se dels turments que ha patit el seu poble durant anys d’ocupació. Un film radical que transmet la vibració d’un territori oprimit en una experiència cinematogràfica propera a la hipnosis.

La pel·lícula és la segona entrega d’una peculiar trilogia de retrats de pobles no reconeguts com a països lliures i sobirans, però que resisteixen l’ocupació dels seus territoris. Primer vam poder veure Hamdan (2013) sobre la resistència del poble palestí i la intenció del director Martín Solá és tancar la trilogia al Tibet.

Llengües: VO en txetxè, amb subtítols en castellà

Espanya
Marroc
2014
80 min

Fàtima treballa a Arej, una associació d'un dels barris més conflictius de Tànger, coordinant els tallers de joves. Una tarda coneix les Gasetes de l’Estret, l'equip de futbol femení local que tot i la poca afició que els dóna suport, sobreviu gràcies a la passió i l’esforç de totes elles. Amb l'ajuda de diversos amics, Mohcine, el coordinador general d'Arej, Sisqo, un professor de break dance, i Tarik, el professor de cinema, Fátima decideix ajudar-les muntant un partit de futbol femení amb un equip espanyol per crear un esdeveniment a la ciutat, donar-los més visibilitat i crear un pont entre cultures.

Llengües: VO en àrab, amb subtítols en castellà

França
Itàlia
Suïssa
2016
69 min
Secció de La Mostra: 

The Challenge és una antologia del desert modern. La pel·lícula revela a la perfecció les contradiccions entre les antigues tradicions de l'Orient Mitjà -aquí simbolitzades per la falconeria- i la modernitat, amb la seva tecnologia ultramoderna i altres temptacions occidentals. Gràcies a microcàmeres, també experimentem aquest entorn des de la perspectiva dels falcons i els animals salvatges. A The Challenge, l'artista italià Yuri Ancarani planteja com som capaços d’aferrar-nos a les nostres arrels culturals en un món que sembla condemnat a ser cada vegada més globalitzat.

Qatar, 2015. Ens acostem a Khaled i Nasser, dos qatarians de la nova generació. Mentre s’ocupen dels seus Lamborghinis, jets privats, guepards de companyia, motocicletes i de fer-se selfies damunt dels seus trons barrocs daurats, esperen un torneig de caça de falcó, una antiga tradició beduïna.

Estrena a Catalunya
Llengües: VO en àrab, amb subtítols en castellà