Jordi Oriola Folch

Biografia 

Jordi Oriola i Folch és un realitzador de documentals socials. Llicenciat en Ciències Físiques per la Universitat de Barcelona, va treballar un any en educació primària a Nicaragua i 10 anys en educació secundària a Catalunya.

Des del 1989 ha estat actiu en els moviments socials de Barcelona en diferents associacions, plataformes i campanyes (solidaritat nord-sud, deute extern, alterglobalització...), sobretot en les comissions de premsa, cosa que l’ha portat a interessar-se per produir reportatges i documentals que transmetin altres realitats i propostes de les que majoritàriament difonen els mitjans de comunicació.

El 2006 va crear la productora Transforma Films (www.transformafilms.org) especialitzada en produccions de caràcter social, sempre en llicències lliures de distribució Creative Commons. Ha participat en un centenar de vídeos per a ONG, associacions i campanyes per a institucions públiques. Ha guanyat diversos premis en festivals de cinema i els seus documentals s’han emès en diverses televisions de tot el món. Ha tocat temàtiques com els drets humans, l’ús de l’espai públic, la sostenibilitat, la participació democràtica i el treball comunitari, la memòria històrica i la crisi econòmica.
 
També ha donat classes d’audiovisuals al País Basc, a Catalunya, a Sud-Amèrica i  a l’Àfrica.

Filmografia

2015- Documental La Ruta del Tomàquet, sobre sobirania alimentària.

2015 – Curt de ficció Em deus 3.000 entrepans, sobre el deute extern.

2012 - Documental El despertar de les places. Un any de 15M, sobre el moviment 15M a Barcelona. Emès per Televisió de Catalunya. Millor documental internacional al Festival de Cinema i Vídeo Comunitari Cali 2012

2012 - Documental La filla d'un idealista, sobre la memòria històrica. Emès per Televisió de Catalunya i Barcelona Televisió.

2011 - Documental El Salvador. 28 anys després, sobre la memòria històrica a El Salvador. Emès per Televisió de Catalunya i la Televisió Pública d’El Salvador.

2011 - Documental Amnesia codirector amb Dani Lagartofernández. Millor documental al Festival de Cinema de Girona 2012. Menció especial al Festival Internacional de Cinema Polític d'Argentina 2012.

2010 - Documental Un país dempeus per al Centre Unesco Catalunya.

2009 - Documental Roquetes: Memòries que fan barri sobre memòria històrica dels barris.

2007- Documental Barcelona 2006: L'any del civisme. Documental ressenyat al programa "La Nit al Dia" de Televisió de Catalunya.

Premis

Presentat a

- Festival de Cinema de Sant Sebastià 2016 apartat FiSahara
- FiSahara 2016 als campaments de refugiats sahrauís, Algèria

Espanya
2016
52 minuts
Secció de La Mostra: 

El sahrauís fa 40 anys que esperen el referèndum promès per l’ONU que els hauria de permetre autodeterminar-se i acabar amb l’ocupació del Sàhara Occidental per part del Marroc. Tant de temps d’espera ha fet que la majoria de sahrauís vulguin tornar a la guerra per sortir de l’embarrancament. No obstant això, els activistes de la no-violència defensen que, amb la lluita no violenta, estan portant el Marroc a una posició insostenible avui dia. Per als activistes no violents, l’acció no violenta que estan portant a terme els sahrauís fa que la lluita d’aquest poble formi part del món nou que ve i que estiguin construint una societat sana i fonamentada en els drets humans. Enmig d’aquest debat, els periodistes activistes de l’Equip Media intenten explicar al món els abusos que pateixen els sahrauís als Territoris Ocupats i ens faran de conductors de la història.

ESTRENA A CATALUNYA
Llengües:
VO en àrab, espanyol, anglès, francès i català, amb subtítols en català