Cómo funcionan casi todas las cosas

Títol original 
Cómo funcionan casi todas las cosas

Cómo funcionan casi todas las cosas (2015)

Estrena a Catalunya
Llengües: Versió original en castellà

Fitxa tabs

Sinopsi

Celina treballa en una caseta de peatge en una ruta remota en un desert. Pocs dies abans de Nadal, el seu pare mor i es posa a vendre enciclopèdies per guanyar diners i viatjar a Itàlia per trobar la seva mare.

Premis i seleccions

2016 Argentinean Film Critics Association Awards: 4 nominacions

2016 Las Palmas Film Festival: premi a la millor actriu (Verónica Gerez) i nominat a millor pel·lícula

2016 Seattle International Film Festival: una nominació

2016 Uruguay International Film Festival: nominat a millor pel·lícula

2015 Mar de Pla Film Festival: premis al millor director i al millor guió, i nominat a millor pel·lícula argentina

2014 Unasur Cine International Film Festival, Argentina: premi Unasur

Crítica

Como funcionan casi todas las cosas’: Manual de vida

L’opera prima de Fernando Salem té sensibilitat i sentit de l’humor, un elenc molt bo i la bellesa del paisatge de San Juan

Como funcionan casi todas las cosas podria ser una més d'aquelles pel·lícules argentines amb joves apàtics que no saben qui són ni cap a on van. De fet Celina, la protagonista, és una noia de vint anys sense rumb: acaba de morir el seu pare, té un noviet que no s’estima, una feina fantasmal, una caseta al mig del no res, i la seva única motivació a la vista és ajuntar una mica de diners per buscar la seva mare a Itàlia. Però aquí sí que hi ha una història. Petita, que es va teixint subtilment, pla a pla, amb ingredients de comèdia i road movie, diferents capes de profunditat i benvingudes dosis de bellesa i sensibilitat.

"Tots anem per la vida travessant un desert i, tot i que portem amb nosaltres les nostres enciclopèdies, hi ha coses que no tenen explicació i davant d'això, l'únic que podem fer és sentir", va declarar Fernando Salem en una entrevista. Per seguir amb l'analogia, una cosa que fa atractiva la seva opera prima és que és tan imprevisible com aquesta travessia vital. Un altre dels punts forts és l'elenc, un seleccionat del teatre off -i no tan off- porteño: Pilar Gamboa, Esteban Bigliardi, Rafael Spregelburd, Marilú Marini i Miriam Odorico són alguns dels que acompanyen Celina (Verónica Gerez, tota una sorpresa) en aquest viatge físic i espiritual. El paisatge de San Juan, tan poc aprofitat en el cinema nacional i tan ben captat per la fotografia de Georgina Pretto, és un marc ideal per a la història.

Hi ha, a més, un element disruptiu que aporta una altra quota d'humor a la que ja tenen de per si alguns personatges secundaris i ho fa tot més suportable. Celina va per aquí mirant de vendre l'enciclopèdia que dóna el seu títol a la pel·lícula i, de tant en tant, els personatges -mirant a càmera, en format d'entrevista de documental- donen les seves pròpies respostes a set de les preguntes existencials que potser conté el volum, que van des de "Com ser feliç?" fins a "Existeix l'amor per a tota la vida?"

I a vosaltres, què us sembla?

Gaspar Zimerman – clarin.es

Sessions programades

divendres 4 nov. - 19.30
dilluns 7 nov. - 21.45
CineBaix Sala 4
CineBaix Sala 4

Fitxa tècnica

Director/a 
Guió 
Esteban Garelli i Fernando Salem
Fotografia 
Georgina Pretto
Intèrprets 
Verónica Gerez
Rafael Spregelburd
Pilar Gamboa
Esteban Bigliardi
Miriam Odorico
Marilu Marini
María Ucedo
Sergio Pangaro
Mariana Lopez
Carlota Ruffa
Durada 
93 min
País 
Argentina
Gènere 
Ficció
Drama
Secció de La Mostra