3000 Layla

Títol original 
3000 Layla
Títol en català 
3000 nits
Títol en castellà 
3000 noches

3000 NIGHTS Trailer | Festival 2015

Estrena a Catalunya
Llengües: VO en àrab i hebreu, amb subtítols en castellà

Fitxa tabs

Sinopsi

Layal, una jove mestra palestina que acaba de contraure matrimoni, és detinguda per càrrecs falsos i condemnada a vuit anys de presó. Traslladada a un centre penitenciari per a dones d'Israel, s'haurà d'enfrontar a un ambient atroç en què les preses polítiques palestines conviuen entre reixes amb recluses israelians condemnades per delictes comuns. Després de descobrir que està embarassada, la direcció del penal la pressiona perquè avorti i faci, a més, tasques d'espionatge entre les preses palestines. Tot i estar encadenada, Layal es manté ferma i dóna a llum el nen.

Premis i seleccions

2012 Festival de Canes (nominació)

2015 Seminci (premi del públic)

Sobre la pel·lícula

Entrevista a Mai Masri, directora de ‘3000 Layla’

Va ser molt difícil fer una pel·lícula fidel a l'esperit i a la realitat de les dones palestines presoneres a Israel?

El que va ser veritablement complex va ser compaginar-ho amb donar-me, al mateix temps, una llibertat per explorar i desenvolupar el món intern dels meus personatges en la meva imaginació. Vaig indagar molt sobre dones palestines, especialment aquelles que havien donat a llum a la presó. El meu passat amb el documental em va permetre combinar el realisme cru amb l'estètica derivada de les experiències a la presó.

La ficció li facilita utilitzar metàfores com la de la presó que el documental no li permetria?

M'encanten els dos mitjans: els documentals poden ser molt poderosos perquè se centren en persones reals. La ficció ho té més difícil per aconseguir recrear drama autèntic, però el seu avantatge és que et permet reviure els moments en temps real i en dimensions emocionals, poètiques i subliminals. La presó és una metàfora poderosa per a la condició de ser palestí i de ser dona. Com ambdues jo m'he sentit empresonada: 3000 Layla per a mi no era tant rodar una pel·lícula com explicar alguna cosa que havia de saber-se.

Les actrius, com els seus personatges, brinden unes interpretacions carregades de força...

Va ser una experiència única i meravellosa treballar amb un repartiment femení gairebé

completament. Van portar una energia increïble a la pel·lícula, vaig haver de fer-los donar la seva interpretació més aconseguida i més espontània. Volia que aboquessin alguna de les seves experiències reals a la pel·lícula... i va ser un somni poder comptar amb Maia Abd Elhadi. És una actriu molt entregada al seu treball, va donar molt de si mateixa i no es va queixar ni una sola vegada malgrat totes les hores que va haver de treballar. Va ser molt capaç d'entendre i identificar-se amb el seu personatge, sobretot tenint en compte que ella viu a Palestina i no és aliena a la realitat retratada a 3000 Layla.

I què hi ha de la presó de Jordània?

Vaig ser molt afortunada de poder rodar en una presó militar, vella i abandonada. La seva atmosfera opressiva, amb els seus murs revellits i les seves barres rovellades, ens va donar un paisatge excepcional per treballar amb les actrius, la majoria ja vinculades a l’ambient carcerari bé directament o bé a través de familiars i amics. Tractar amb altres presoneres també els va donar una visió més precisa dels personatges que interpretaven; vam rodar càmera en mà a l’estil cinema verité i vam posar els focus el més amunt possible perquè poguessin moure’s amb naturalitat.

 

No cal perdre mai l’esperança?

Aquest és precisament el missatge de 3000 Layla: l'esperança. En el context palestí, l'esperança és producte de resistència i dignitat. No es pot tenir esperança si t'han derrotat. Els palestins no tenen una altra opció que lluitar pels seus drets, sense que importi el que es pateix en el procés. Al final hi haurà esperança.

Sessions programades

dijous 10 nov. - 19.30
dissabte 12 nov. - 17.30
CineBaix Sala 2
CineBaix Sala 4

Fitxa tècnica

Director/a 
Guió 
Mai Masri
Fotografia 
Gilles Porte
Intèrprets 
Maisa Abd Elhadi
Nadera Omran
Abeer Haddad
Karim Saleh
Durada 
103 min
País 
Emirats Àrabs Units
França
Jordània
Líban
Palestina
Gènere 
Ficció
Producció 
Les Films d'Ici
Nour Productions [LB]
Orjouane Productions [LB]
Philistine Films [PS]
Música 
Sharif Sehnaoui
Distribució 
MAD Solutions [EG]