Mai Masri

Mai Masri

Biografia 

Mai Masri va néixer a Amman, de pare palestí i mare nord-americana, els quals van haver de traslladar-se al Líban quan ella tenia cinc anys. Estant allí, va viure els començaments de la guerra civil libanesa. Va estudiar cinema a la universitat estatal de San Francisco i va tornar al Líban per realitzar els seus primers treballs al costat del seu marit, el director Jean Chamoun. Directora i productora de documentals palestina, resideix a Beirut. Ha dirigit i produït diversos documentals des de principis dels anys 80, pels quals ha aconseguit ser una de les directores més importants d'aquest gènere en el món àrab actual. Les seves pel·lícules han estat guardonades en nombroses ocasions i s'han difós en més de cent televisions del món.

Filmografia

Bajo los escombros (Taht al-Anqadh/Under the Rubble), Líban, 1982, 40 min, documental, 16 mm, codirectora amb Jean Chamoun.

Flores salvajes: mujeres del sur de Líbano (Zaharat al-Kindoul/Wild Flowers: Women of South Lebanon), Líban, 1986, 71 min, documental,16 mm, codirectora amb Jean Chamoun.

Beirut-generación de guerra (Jil el-Harb/War Generation Beirut), Líban, 1988, 50 min, documental,16 mm, codirectora amb Jean Chamoun.

Los niños del monte de fuego (Atfal Jabal al-Nar/Children of Fire), Líban, 1990, 50 min, documental,16 mm.

Sueños suspendidos (Ahlam Mu’alliqa/Suspended Dreams), Líban, 1992, 50 min, documental,16 mm.

Hanan Ashrawi: una mujer de su tiempo (Hanan Ashrawi… ‘Imra’a fi Zaman al-Tahaddi/Hanan Ashrawi: A Woman of Her Time), Regne Unit/Líban, 1995, 50 min, documental,16 mm.

Los niños de Chatila (Atfal Shatila/Children of Shatila), Líban, 1998, 50 min, documental, beta SP.

Sueños del exilio (Ahlam al-Manfa/Frontiers of Dreams and Fears), Líban/Palestina, 2001, 56 min, documental, beta SP.

Tierra de mujeres (Land of Women/Terre de femmes), 2004, documental, codirigit amb Jean Chamoun.

La linterna mágica (The Magic Lantern/La lanterne magique), Líban, 2004, documental.

La memoria renaciente (Reviving Memory/La mémoire renaissante), Líban, 2006, documental.

Diarios de Beirut: verdades, mentiras y vídeos (Beirut Diaries: Truth, Lies and Videos), Líban, 2006, 76 min, documental DV Cam.

33 días (33 yaoum, 33 Days) Líban, 2007, 70 min, documental, beta SP.

Premis

2012 Festival de Canes (nominació)

2015 Seminci (premi del públic)

Emirats Àrabs Units
França
Jordània
Líban
Palestina
2015
103 min

Layal, una jove mestra palestina que acaba de contraure matrimoni, és detinguda per càrrecs falsos i condemnada a vuit anys de presó. Traslladada a un centre penitenciari per a dones d'Israel, s'haurà d'enfrontar a un ambient atroç en què les preses polítiques palestines conviuen entre reixes amb recluses israelians condemnades per delictes comuns. Després de descobrir que està embarassada, la direcció del penal la pressiona perquè avorti i faci, a més, tasques d'espionatge entre les preses palestines. Tot i estar encadenada, Layal es manté ferma i dóna a llum el nen.

Estrena a Catalunya
Llengües: VO en àrab i hebreu, amb subtítols en castellà