Forushande (The salesman)

Títol original 
Forushande
Títol en castellà 
El vendedor

THE SALESMAN - Tráiler subtitulado en español

Estrena a Catalunya
Llengües: VO en persa, amb subtítols en castellà

Fitxa tabs

Sinopsi

Emad i Rana han de deixar el seu pis al centre de Teheran a causa dels treballs que s'estan efectuant i que amenacen l'edifici. S'instal·len en un altre lloc, però un incident relacionat amb l'anterior inquilí canviarà dramàticament la vida de la jove parella.

Premis i seleccions

2016: Festival de Canes: Millor actor (Shahab Hosseini) i millor guió, i nominada a la Palma d’Or

2016: Festival Internacional de Valladolid - Seminci: Secció oficial

2016: Melbourne International Film Festival: nominada al llargmetratge més popular

2016: Munich Film Festival: Millor pel·lícula internacional

2016: World Cinema Amsterdam: Millor pel·lícula

Crítica

La humiliació segons Farhadi
 

La secció oficial [del Festival de Canes] va oferir l'últim treball d'Asghar Farhadi. The salesman, així es diu, és, si voleu, el contrari d’un cinema instintiu en la seva accepció més a mà. El director iranià aconsegueix de la mà d'un guió perfectament calculat i mil·limetrat en cadascuna de les seves respiracions construir el més semblant a una cinta de suspens des d'un punt de partida potser banal. El resultat és una peça d'una perfecció gairebé humiliant, ja que, precisament, d'això tracta, de la humiliació.

Una parella es veu obligada a traslladar-se a la casa que els facilita un amic. La seva amenaça amb esfondrar-se per culpa d'unes obres. La mudança discorre amb l'aclaparament propi del mal de cap fins que, de sobte, passa alguna cosa. Un home entra a l'apartament i agredeix la dona. Una altra violació. Què ha passat? Per què?

El responsable d'Una separación col·loca la càmera a l'altura del sentiment de culpa de l'home; un individu castigat per la sensació d'impotència, per l'assetjament del remordiment. Tota la pel·lícula es resol en el gradual augment de la ira, de la necessitat de venjança, del reconeixement trist de l'ofensa més íntima. I el mestratge del cineasta consisteix a construir una odissea de fúria on, sobre el paper, gairebé no hi ha res.

Sense abundar en els paral·lelismes, el títol fa referència a Mort d'un viatjant, d'Arthur Miller. Els protagonistes són actors i, mentre passa tot, ells representen el fracàs èpic de Willy Loman, que, en efecte, s'assembla massa al de qualsevol de nosaltres. En els dos casos, el que importa és el creixement gradual i desmesurat de la ràbia des del reconeixement del simple i pedestre buit.

Sens dubte, i després de les imprecisions de Pasado, Farhadi torna a recuperar la seva cal·ligrafia existencial, humana i ferida dels seus millors treballs. Pocs aconsegueixen fer tan senzill la més complicada, envoltant i elaborada de les narracions. Pocs dominen amb tanta precisió l'instint. Qualsevol d'ells.

Luis Martínez – elmundo.es

Sessions programades

dissabte 5 nov. - 19.30
diumenge 13 nov. - 17.15
CineBaix Sala 2
CineBaix Sala 4

Fitxa tècnica

Director/a 
Guió 
Asghar Farhadi (obra: Arthur Miller)
Fotografia 
Hossein Jafarian
Intèrprets 
Shahab Hosseini
Taraneh Alidousti
Babak Karimi
Farid Sajjadi Hosseini
Mina Sadati
Maral Bani Adam
Mehdi Kooshki
Emad Emami
Shirin Aghakashi
Mojtaba Pirzadeh
Sahra Asadollahe
Ehteram Borourmand
Sam Valipour
Durada 
125 min
País 
França
Iran
Gènere 
Ficció