Asghar Farhadi

Asghar Farhadi

Biografia 

Asghar Farhadi és un cineasta i guionista de nacionalitat iraniana nascut el 7 de maig de 1972 a Khomeyni Shahr. Actualment és considerat per molts com un dels millors directors de cinema del seu país, gràcies al seu treball en pel·lícules com Nader y Simin, una separación, A propósito de Elly, El pasado o Chaharshanbe-Soori, estrenada el 2006. Des de nen va sentir passió pel setè art, de manera que durant la seva joventut Farhadi es va formar en cinema per la Universitat de Teheran, a més d'obtenir un màster en Direcció d'Arts Dramàtiques per la Universitat de Tarbiat Modarrés.

Abans de començar la seva carrera com a professional el 2000, any en què va treballar com a director de diverses sèries de televisió del seu país natal, Asghar Farhadi va realitzar fins a sis curtmetratges de temàtica variada. Ja el 2001 escriuria al costat d'Ebrahim Hatamikina una crònica audiovisual sobre la regió situada al sud-oest de l'Iran. Amb aquesta cinta, Low Heights, aconseguirien l'aplaudiment del públic i de la crítica.

Dos anys més tard, Dancing in the Dust, el guió de la qual també va ser producte de l'iranià, va obtenir el premi especial del jurat a Teheran, a més d'altres guardons en festivals com el de Moscou. Amb The Beautiful City correria la mateixa sort, ja que amb aquesta va tornar a recollir un altre premi al Festival de Teheran i, a més, va obtenir el Gran Premi del Festival Internacional de Cinema de Varsòvia.

El seu discurs d'acceptació del premi de l'Acadèmia va estar marcat pel seu missatge de pau, en un moment en què l'Iran estava immers en una gran inestabilitat social i política. A propósito de Elly és un altre dels seus èxits més grans, tant com a guionista com com a director. Aquesta pel·lícula que va superar els 100.000 espectadors a les sales de cinema franceses, va resultar guanyadora de l'Ós de Plata al millor realitzador i, també, va ser distingida al Festival de Tribeca per la seva excel·lent fotografia.

La seva cinta més recent, Nader y Simin, una separación, va ser la sensació de 2011, tant dins com fora de l'Iran. Aquesta cinta va portar també Asghar Farhadi a convertir-se en el primer iranià guardonat amb l'Oscar a millor pel·lícula estrangera, a més d'altres premis com l'Ós d'Or o els César.

Filmografia

2016 Forushande

2013 El pasado

2010 Nader y Simin, una separación

2009 A propósito de Elly

2006 Chaharshanbe-soori

2004 Shah-re ziba

2003 Raghs dar ghobar

2000 Dastane yek shahr (sèrie de TV – 1 episodi)

Premis

Oscar - Millor pel·lícula de parla no anglesa per A Separation (2012).
Globus d'Or - Millor pel·lícula de parla no anglesa per A Separation (2012).
Ós de Plata - Millor director per A Separation, Festival Internacional de Cinema de Berlín (2011)
Ós de Plata - Millor director per A propòsit d'Elly, Festival Internacional de Cinema de Berlín (2009)
Gran Premi del Jurat (al costat de The Time That Remains), millor guió, Asia Pacific Screen Awards (2009)
Hugo d'Or Festival Internacional de Cinema de Chicago per Crimson Gold (Tala-ye sorj) (2006)
The Norwegian Peace Film Award, Festival Internacional de Cinema de Tromsø (2005)
Grand Prix, Festival Internacional de Cinema de Varsòvia (2004)
St George de Plata, Festival Internacional de Cinema de Moscou (2003)
Millor director, Festival de Cinema d'Àsia i Pacífic (2003)
Premi al millor guió al Festival de Canes (2016)

França
Iran
2016
125 min

Emad i Rana han de deixar el seu pis al centre de Teheran a causa dels treballs que s'estan efectuant i que amenacen l'edifici. S'instal·len en un altre lloc, però un incident relacionat amb l'anterior inquilí canviarà dramàticament la vida de la jove parella.

Estrena a Catalunya
Llengües: VO en persa, amb subtítols en castellà