Hany Abu-Assad

Biografia 

Abu-Assad va néixer a Natzaret (Galilea), on el seu pare treballava com a distribuïdor de l'empresa cimentera israeliana Nesher. La seva vocació cinematogràfica va sorgir després de veure el 1975 la pel·lícula Alguien voló sobre el nido del cuco. El 1980, la seva família el va enviar als Països Baixos per fer una carrera universitària, i va optar per estudiar enginyeria tècnica a Haarlem. En acabar els seus estudis, va treballar a la industria aeronàutica neerlandesa durant uns quants anys. Va tornar a Natzaret, on va col·laborar un temps en el negoci del seu pare, abans de traslladar-se a Tel Aviv per treballar amb Bashir Abu-Manneh i com a assistent del director de cinema i productor palestí Rashid Masharawi.

Abu-Assad va entrar al món del cinema com a productor. El 1990 va crear l’Ayloul Film Productions. El 1998 va dirigir el seu primer film, Het 14de kippetje (‘El pollito 14’), amb guió de l'escriptor Arnon Grunberg. Després va dirigir Nazareth 2000 (2000) i Al-Quds fī Yawm ajar (literalment, ‘Un altre dia a Jerusalem’) que es va presentar en diversos festivals internacionals amb el títol Ranna's Wedding (‘Las bodes de Rana’) (2002). Va produir també una pel·lícula aparentment documental, Ford Transit, l'acció de la qual se situava als Territoris Palestins, i que va ser censurada a la televisió neerlandesa en saber-se que alguns fragments eren de ficció. Va generar molt debat sobre els límits del gènere documental.

El 2006 la seva pel·lícula Paradise Now va rebre un Globus d'Or a la millor pel·lícula en llengua no anglesa i va tenir una nominació a l'Óscar de la mateixa categoria. Als Països Baixos va guanyar el Vedell d'Or a la millor pel·lícula neerlandesa. Aquest mateix any es va traslladar als Estats Units on se’l va contractar per dirigir dues produccions nord-americanes. Allà va realitzar The courier el 2012 que va ser un fracàs perquè, en paraules del director, les històries no venien de la vida real, sinó que eren construïdes.

Reprenent temes plantejats ja a Paradise Now, va escriure llavors el guió de la que seria la seva següent pel·lícula, Omar (2013), que va ser el primer film pràcticament 100% palestí a aconseguir tanta repercussió internacional. Va ser nominada a l'Oscar a la millor pel·lícula en llengua no anglesa, després que l'Acadèmia acceptés per primera vegada que en l'apartat de país d'origen aparegués «Palestina», a diferència de Paradise Now que havia hagut de competir com a pel·lícula dels «Territoris Palestins». Al Festival de Canes es va presentar a la secció Un certain regard i va ser premiada amb el premi del Jurat.

El seu pròxim projecte nord-americà és l'adaptació al cinema de la novel·la de Charles Martin The Mountain Between Us, l'estrena de la qual està prevista per al 2017.

Filmografia

2015 Idol

2013 Omar

2012 The Courier

2011 Do Not Forget Me Istanbul

2008 Stories on Human Rights (segment "A Boy, a Wall and a Donkey")

2005 Paradise Now

2003 Ford Transit (documental)

2002 Al qods fee yom akhar

2001 Nazareth 2000 (documental)

1998 Het 14e kippetje

Argentina
Egipte
Emirats Àrabs Units
Països Baixos
Qatar
Regne Unit
Palestina
2015
84 min

Mohammad és un noi de Gaza que somia ser cantant i actuar un dia al teatre de l'òpera del Caire. Juntament amb la seva germana i uns amics munta un grup amateur per animar els casaments i treure una mica de diners. Amb molta tenacitat, el jove aconsegueix escapar de la presó que és Gaza i arribar a les audicions que se celebren al Caire per a ‘Arab Idol’, el popular concurs de talents de televisió. Mohammad emprèn així el viatge més emocionant de la seva vida, encara que a mesura que arriba a les rondes finals de la competició, s'haurà d'en afrontar a les seves pròpies pors i assumir el control del seu destí per portar esperança i felicitat a tota una regió.

Pel·lícula biogràfica sobre el popular cantant palestí Mohammad Assaf, que segueix la seva vida des de la seva infantesa a Gaza fins a la seva etapa adulta, incloent-hi la seva participació en el concurs de talents ‘Arab Idol’.

Llengües: VO en àrab, amb subtítols en castellà